yorkie ivartalanítás yorkshire terrier Fahéj

Az ivartalanítás mindig is sok vitát vált ki. Miért, mikor, minek kell ivartalanítani egy yorkie, vagy akármelyik másik fajtájú kutyust. Mivel itt saját Fahéjunk-ról lesz szó így egy Yorkshire terrier ivartalanításának történetét meséljük el, aztán ha Fahéj kishúgánál Gubánál, más eltérést tapasztalunk azt is közreadjuk, hogy segítsünk minden yorkie tartónak az ivartalanítást átvészelni.

Legelőször is az állatorvosunkkal beszéljük le az ideális időpontot. Nálunk például rendelési idő előtt szoktak zajlani a műtétek így az ivartalanítás is. Nem fogok senkit meggyőzni, hogy miért van rá szükség, vagy épp miért nincs, de ha nem tenyésztők vagyunk akkor érdemes megfontolni ezt az egészségügyi beavatkozást ami akár kisállatunk életét is meghosszabbíthatja pár évvel. Azért, hogy ne kelljen kattingatni bemásolom ide a Magyar Állatorvosi Kamara (MAOK) tájékoztatóját az ivartalanításról:

A Magyar Állatorvosi Kamara Szakmai, Továbbképzési és Oktatási Bizottságának állásfoglalása az ivartalanítás kérdésében (A Cerberos Állatvédő Egyesület MÁOK elnökéhez intézett kérdései alapján)

Kérdés: Szükséges-e akár a kan, akár a szuka kutyáknak életükben párosodniuk.
Válasz: Nem.

Kérdés: Szükséges-e bármilyen okból a szukáknak életük során legalább egyszer elleniük?
Válasz: Nem.

Kérdés: Okoz-e bármilyen formában jellembeli, magatartásbeli változást a szukák és kanok ivarérés előtti és ivarérés utáni ivartalanítása?
Válasz: Igen, kedvező változásokra számíthatunk. A korai (6 hetes – 3 hónapos korban elvégzett) és az ivarérés előtti (3-6 hónap között elvégzett) ivartalanítás esetén a viselkedési problémák pl. agresszió, elkóborlás stb. kialakulásának valószínűsége minimális, míg az ivarérés után elvégzett ivartalanítások esetében jelentős lehet. A korai és ivarérés előtti ivartalanítás hatására az ivartalanított egyedek kölyök kora „megnyúlik”, a kölyökre jellemzőviselkedés (pl. játékosság) a nem ivartalanítottakhoz viszonyítva hosszabb ideig tart.

Kérdés: Okoz-e elhízást az ivarérés előtt vagy után végzett ivartalanítás?
Válasz: Nem feltétlenül. A gazdán múlik. Az ivartalanított eb hajlamosabb az elhízásra, a takarmány energiatartalmának 20-30 %-os csökkentésével az elhízás megelőzhető.

Kérdés: Van-e hatással az ivarérés előtt, illetve után végzett ivartalanítás az ivar és járulékos szervek daganatos megbetegedéseinek kialakulásában?
Válasz: Igen, határozottan jótékony hatása van az említett megbetegedésekre ill. azok megelőzésére. Mind a korai, mind az ivarérés előtti ivartalanítással kapcsolatban elmondható, hogy a méhbetegségek, a tejmirigy daganat, a herebetegségek kialakulásának valószínűsége gyakorlatilag nulla, a prosztata megbetegedések kialakulása minimális. Az ivarérés utáni ivartalanítás is jelentős pozitív hatással van az említett megbetegedések kialakulására, sőt egyes betegségek (prosztata, cukorbetegség, stb.) kezelésében az ivartalanításnak is nagy szerep jut. A nemi hormon függő végbélnyílás környéki daganatok előfordulása mindhárom módszerrel megelőzhető vagy csökkenthető.

Kérdés: Milyen hatással van az ivarérés előtti vagy utáni ivartalanítás az álvemhesség kialakulására?
Válasz: Az ivartalanított szukáknál álvemhesség nem fordul elő.

Budapest, 2009. március 2.

Mivel az alapokkal tisztában vagyunk jöjjön Fahéjka ivartalanításának “menete”. Fahéjt 9 hónapos korában vittük el a műtétre, azt nem tudom kan kutyusnál milyen a műtét után, mert Fahéjka nőstény így most “női” helyzetből mutatjuk be a folyamatot. Sajnos én nem lehettem ott munka miatt így párom vitte el az állatorvoshoz. Ott elaltatták (egészségesebb egy fiatal yorkie vagy bármilyen más fajtájú kutyust altatni, mint idősebbet ezért is javasolt fiatalkorban elvégezni az ivartalanítást) s később kellett visszamenni Fahéjért.

yorkie egészségügyi gallér ivartalanítás

Fahéjka az egészségügyi gallérban (Nem szabályos felhelyezés csak szemléltetés céljából lett készítve a kép)

Párom miután hazahozta lefektette, mert még kábult volt az altatótól. Kapott fájdalomcsillapítót tovább adni kellett neki naponta egy fájdalomcsillapítót amire szükség is volt mert remegett szegényke, legalábbis mi úgy gondoltuk, hogy a fájdalomtól mert utána elmúlt neki a remegés. (Szigorúan betartani az állatorvos által előírtakat). Nekünk Fahéjjal szerencsénk volt mert vagy tudta, hogy hatni fog a fájdalomcsillapító vagy letojta s örült, hogy ehet valamit mert szó nélkül – mintha jutalomfalat lenne – úgy nyelte le a fájdalomcsillapítót.

Péntek este ahogy én is hazaértem munkából, próbáltuk etetni bár nem sokat evett, viszont feszélyezte valószínű a gallér is, amit azért kapott, hogy ne nyalogassa a műtét helyét, mert elfertőzheti, ezért levettük róla a gallért. Esetleg gallér helyett lehet használni, felfújhatós gallért, vagy műtét után ruhácskát (Gubának Fahéj kishúgának már ilyet vettünk, viszont Guba jó kis pufók lett, így lehet nem fog rámenni 😀 de ez már egy másik story lesz augusztusban).

Fahéjka az estét végigpihizte de mivel nagyon ugrálós a drága, így az ágyról leköltöztünk mellé a földre s ott aludtunk vele, hogy eszébe ne jusson ugrálni mert felszakadhat a varrat s az természetesen nem jó dolog.

Szombaton kisebb para volt, mivel Fahéjka hányni kezdett véreset s a széklete is furcsa volt. Természetesen ilyenkor ne a Google-t és a Facebook-ot nyálazzátok át, hanem hívjátok fel a háziorvosotokat s ő elmondja mi legyen. Engem hálisten megnyugtatott s mondta, hogy előfordul (“ha már a kutyus belsejében turkált”) ha esetleg folyamatos lenne akkor hívjuk, amúgy nincs miért aggódni. Szerencsékre, tényleg csak egyszeri volt s később már javult is a kedve a mi kis yorkie kutyusunknak, természetesen a napi egy fájdalomcsillapítót végig adtuk neki.

Fontos kiemelni, hogy lehet a yorkie kutyusotok étvágytalan lesz s nem eszik, egy picit azért érdemes beletuszkolni 🙂 de vizet mindenféle képp kell neki adni. Ilyenkor nyugodtan levehetitek a gallért hadd egyen, igyon s utána majd visszarakjátok rá. Fahéj nem nagyon piszkálta a varratot így nem is foglalkoztunk vele annyira, igaz próbáltunk pl. az állatorvosunk javaslatára kis ruhát készíteni neki. (Rosszabb farmerből kivágod neki a lábaknak a lukat, plusz a pisilő résznél is hagysz helyet, de úgy hogy a varratot azért fedje, felül pedig összehajtod s rögzíted pl. tépőzárral, de ne szorosan). Viszont több gond volt vele mint a gallérral, így hanyagoltuk.

Hétfő, kedd felé már nem is látszott rajta a műtét utóhatása, ugyanolyan jókedv volt mint előtte. Rá egy hétre jött a varratkiszedés, ami pár perc alatt megvolt s már alig várta, hogy szaladgálhasson a Romkertben!

Összefoglalásként az ivartalanítás hasznos műtét, amit jobb fiatalabb korban elvégezni egy Yorkshire terrier kutyuson mint mondjuk 10 évesen. Tehát ha eddig halogattad, kérlek nézd a kutyusod érdekeit s vidd el te is a yorkie kutyusod ivartalanításra.

Tetszett a történetünk? Kövessetek minket a Fahéj a yorkie! Facebook vagy Instagram oldalon. Igen közben Guba vonyít, hogy az már az ő oldala is, így javítom: Fahéj és Guba a két yorkie kutya kalandjait keressétek! 😉

Ajánlunk két Facebook csoportot is ahol, lehet kérdezni a yorkie ivartalanítással vagy egyéb a Yorkshire terrier  fajtával kapcsolatban.:

Imádom a Yorkiemat 🙂 Lustábbak kedvéért 😀 rögtön rákeresve az ivartalanításra.

Yorkshire terrier imádók klubja

Esetleg, ha valami eszembe jut még közben a cikket frissítem. Guba ivartalanítása is hasonló cikkben lesz bemutatva.